The Book Pond
1083 recensioner
4543945 besök
I de lugnaste vatten
pixel
Viveca Sten
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Månpocket
Utgiven: pixel 2008
ISBN: pixel 978-91-7001-662-2
När tidningen Yourlife anordnade författarkväll och det stod klart att jag skulle gå, så tänkte jag i alla fall läsa in mig på en av de närvarande. Valet föll på deckarförfattaren Viveca Sten och hennes första 'Sandhamnsdeckare'.

'I de lugnaste vatten' börjar med att ett lik flyter upp på en av stränderna, men polisen är osäkra på om ett brott har begåtts. När den avlidnes kusin hittas död på Sandhamns vandrarhem råder ingen tvekan om att man har fått ett mord på halsen precis innan sommarsemestern. Kriminalkommissarie Thomas Andreasson sätts på fallet, lokalkännedom som han har. Till god hjälp har han också sin barndomsvän och juristen Nora Linde vars familj har sommarhus på ön. De jobbar mot klockan för att undvika ytterligare ett mord och en total turistflykt.

Viveca Sten skriver i samma genre som ett flertal av våra andra så kallade deckardrottningar. Det är skärgård, det är mord, det är sympatiska poliser och deras relationer. Men jag måste säga att hon gör det bra, jag blir uppslukad av själva deckargåtan och berörd av Noras äktenskapsproblem och kommissariens privata sorg. Att t.ex. Mari Jungstedt finns förminskar egentligen inte värdet på Viveca Stens böcker, i alla fall inte denna debut. Jag gillade så mycket att jag lät uppföljaren följa med hem från författarkvällen.

A-Lo, 2011
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: