The Book Pond
1083 recensioner
4549423 besök
Kungligt snygg
pixel
Ebba von Sydow
Framsidesbild
4
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Bonnier fakta
Utgiven: pixel 2011
ISBN: pixel 98-91-7424-118-1
Kvinnliga kungligheter har på senare år blivit riktiga fashionistas. Nog för att det fanns stilikoner förr också, men det sätt prinsessorna idag använder kläder för att representera, markera, provocera (?) är ändå relativt nytt. Ebba von Sydow har säkert gått igenom tusentals med foton och valt ut några favoriter, som hon tycker är särskilt framträdande, nämligen tre nordiska sessor: Mary, Mette-Marit, Victoria samt holländska Máxima, prinsessan Diana och Grace Kelly, som var och en har förärats ett kapitel i nyutkomna boken Kungligt snygg.

Varje kapitel inleds med en text om de kungligas bakgrund, som är riktigt intressant och jag blir förvånad över hur lite jag faktiskt visste om de här kvinnorna. Sen övergår Ebba von Sydow till att beskriva klädstilen, hur den har vuxit fram, vad som är utmärkande. Det finns förstås rikligt med exemplifierande bilder.

Som en bonus har hon också skrivit ett helt kapitel om de fantastiska brudklänningarna, hon ger tips om hur man själv kan fixa kunglig stil med små medel och sen avslutas det hela med några rader om presidentfruar, drottningar och de yngsta medlemmarna av hoven.

Redan när jag hörde talas om den här boken första gången kände jag ett starkt habegär. Oförklarligt egentligen, eftersom jag inte är särskilt modeintresserad, men det är ändå någonting som lockar med de där glamourösa, ouppnåeliga prinsessorna/kändisarna och deras klänningar. Och visst kan man argumentera att mode är ytligt, men å andra sidan blir det tydligt i den här boken hur kläder kan användas för att marknadsföra och skicka olika budskap.

Det märks att det här har varit ett drömprojekt för Ebba von Sydow. Det är en entusiasmerande, glädjefylld och inte minst mycket vacker bok, en riktig smällkaramell! Det är roligt att ha den här hemma och bläddra i då och då. Enda problemet är ju att man vill ha ännu mer bilder! Kan vi tänka oss en del två kanske?

PS. Ett plus också för det glammiga omslaget och de övriga tjusiga fotona av Ebba. DS

A-Lo, 2011
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: