The Book Pond
1083 recensioner
4542404 besök
1222 över havet
pixel
Anne Holt
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel 1222
Bokförlag: pixel Pocketförlaget
Utgiven: pixel 2009
ISBN: pixel 978-91-86067-19-9
Jag började läsa 1222 över havet under de stackars två-tre dagar i januari när Skåne hade sin vinter i år. Inte riktigt jämförbart med århundradets snöstorm i 1222, där nära tvåhundra människor blir evakuerade till ett hotell i Norska fjällen och tappar kontakten med omvärlden. Det har inte ens gått 12 timmar innan första dödsfallet inträffar, ett mord. Men inne på hotellet befinner sig den motvilliga polisen och ännu motvilligare människointeraktören Hanne Wilhelmsen och hon blir förstås - motvilligt - indragen.

Man gillar Hanne fastän hon är sur och tvär, hon påminner lite om en kvinnlig Leif G W Persson faktiskt, och sceneriet med en mördare på en begränsad yta och en stigande psykologisk spänning är ett klassiskt grepp.

Det finns alltså förutsättningar här för att jag skulle tycka riktigt bra om, men jag sträckläser den inte utan tvärtom tar det ganska många dagar innan jag kommit i mål... Jag funderar på varför och kommer fram till att det nog helt enkelt är så att jag inte tycker det är så väldigt spännande faktiskt. Behållningen är romangreppet med alla misstänka samlade på ett ställe i snöstorm och Hanne själv; hon är folkilsk, rullstolsbunden och ganska långt ifrån en litterär polisklyscha. Men storyn som rullas upp och som avslöjas på ett väldigt poirotskt manér på slutet är ingen bladvändare direkt och därför blir betyget till sist en snöblek trea.

A-Lo, 2017
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: