The Book Pond
1083 recensioner
4544065 besök
De giriga
pixel
Olov Svedelid
Framsidesbild
2
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Forum
Utgiven: pixel 1990
ISBN: pixel 91-37-09913-2
Roland Hassel är polis av den gamla skolan, verksam i ett Stockholm som han älskar innerligt, trots att han ofta blir vittne till stans baksidor. Märkt av hårt drickande och våldsamt leverne i allmänhet lever han nu ett lugnare familjeliv, där dottern Elin och hustrun Virena sätts i främsta rum. Friden ska dock inte bli långvarig. Hassels namn återfinns i styrelsen på ett företag som han aldrig hört talas om och när polisen börjar nysta i det hela snubblar man över ett avskuret öra, lik, bilstölder, torpeder, brottsyndikat och stora pengar som står på spel.

Roland Hassel-böckerna föddes alltså långt innan dagens svenska Deckarmaffia hade debuterat och jag var lite nyfiken på hur en svensk thriller kunde te sig under 90-talet. Actionspäckad skulle det visa sig. Svedelid använder sig av det gamla tricket att avsluta varje kapitel med en cliffhanger och det skapar ju onekligen ett visst driv. Utöver detta så förekommer slagsmål, misshandel, kidnappningar, dödsskjutningar och knivdragningar. Det är fullt ös med andra ord. Men Svedelid stannar ändå upp ibland och låter Hassel njuta lite av Stockholmsvyerna, kommentera portuppgångar, utsikten, gamla gränder. Har man bott eller känner till stan är det ett tilltalande inslag.

Jargongen har jag först en aning svårt för. Det känns som om Svedelid ansträngt sig lite för mycket för att Hassel ska låta slagfärdig, men resultatet blir många gånger i stället putslustigt och han låter som hämtad ur en pilsnerfilm, men det kan nog vara så att jag vänjer mig efter ett tag. All våldsamhet till trots har jag därför lite svårt att ta berättelsen på allvar, den känns inte så engagerande. Däremot finns det en del sköna karaktärer runt Hassel och i slutändan så består det främsta underhållningsvärdet av t.ex. den matglada kollegan Simon och surkarten Sune, Stockholmsskildringarna samt jämförelsen med dagens deckare.

---------
Tidigare läst i april 1991, ej recenserad vid tillfället.

A-Lo, 2011
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: