The Book Pond
1083 recensioner
4543997 besök
Sju jävligt långa dagar
pixel
Jonathan Tropper
Framsidesbild
5
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel This is where I leave you
Bokförlag: pixel Gilla Böcker
Utgiven: pixel 2011
ISBN: pixel 978-91-86634-15-5
Redan innan jag öppnar Sju jävligt långa dagar så vet jag att den förmodligen kommer att handla om en kille i 30-årsåldern (Judd) som har ett trassligt förhållande (hans fru är otrogen med hans chef), någon nära familjemedlem som är avliden (pappan har precis dött efter en sjukdom) och har en dysfunktionell troligen judisk familj (bra relation till sin storebror så länge de inte träffas, lillebror är en äventyrare som aldrig lyckats behålla ett enda jobb, mamman psykologiserar allas beteende och uttrycker det gärna högt). Jag vet allt detta, men jag ser fram emot det och blir näppeligen besviken.

Jonathan Tropper är en av mina favoritförfattare. Jag har tidigare läst How to talk to a widower (Hur man talar till en änkling) och Bush falls (ej utgiven på svenska) och liksom Sju jävligt långa dagar är de uppbyggda enligt ungefär samma koncept som ovan, men det gör ingenting.

Det Tropper gör är att ta något i grunden sorgligt (död, otrohet, sjukdomar, besvärliga relationer) och få läsaren berörd av detta samtidigt som man skrattar högt. Jag förstår inte hur han lyckas, men han gör det. Jag vet många som kallar böckerna för lad litt och tycker att de är lite grabbiga, men jag vet inte det jag. Visst det är en manlig huvudperson och det är nog mer explicit sexsnack än i gängse romaner, men jag tycker att Tropper är universellt rolig. Hans uttryck är ofta djupt ironiskt, vilket tilltalar min humor väldigt mycket och jag tycker också att hans förmåga att formulera sig är slående bra.

Böckerna slutar alltid med att vår manlige anti-hjälte kommer till någon slags insikt, fast inte på det där amerikanska moraliserande Bevely Hills-sättet, och så också här. Jag är inte helt förtjust i det lite svävande slutet men i det stora hela så tycker jag att det här är ännu en fullträff av Tropper. Dessutom, vill jag tillägga, är det här perfekta böcker att ombearbeta till manus. Hade hellre sett någon att HBO tagit sig an Tropper i stället för att göra serie av Jonathan Franzéns Tillrättalägganden, som är lite åt samma håll apropå dysfunktionella familjer. Men, men någon kanske tar sitt förnuft till fånga snart.

Tack till Gilla Böcker för rec-ex. Jag hoppas att de kommer att fortsätta översätta och sprida Tropper-evangeliet i Sverige.

A-Lo, 2011

3 kommentarer
BrysselKattis 2012-01-02 17:34
Håller med dig om att Tropper är en lysande författare trots att han håller sig till samma grundtema i varje bok och att det vore roligt att se någon av hans böcker som film. Dags för dig att lägga Everything changes till din önskelista nu antar jag...
a-lo (http://www.thebookpond.se) 2012-01-04 10:08
Ja! Keep 'em coming :)
Bokomaten (http://bokomaten.blogspot.com/) 2012-02-02 23:01
Jag har tänkt på det där med lad litt och jag tror att det är så enkelt att om det är relationshumor som handlar om en kille så räknas det som lad litt, om en tjej så är det chic litt. Jag gillade också den här oerhört mycket. Humor på hög nivå. Rappt, intelligent och lite svart och cyniskt så där som jag bara smälter för. Bästa sortens humor.=)
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: