The Book Pond
1083 recensioner
4544028 besök
Döden på en blek häst
pixel
Amanda Hellberg
Framsidesbild
4
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Månpocket
Utgiven: pixel 2011
ISBN: pixel 978-91-7001-898-5
En dag fick jag Amanda Hellbergs nya bok Snögloben i mailboxen, den fjärde i raden om den synska Maja Grå och då kände jag att nu är det verkligen dags att jag uppdaterar mig på de övriga. Den första boken, Styggelsen, är slut på förlag och rent svår att få tag i, så jag hoppade direkt till Döden på en blek häst som börjar i Brighton, där den mamma som Maja Grå inte har haft kontakt med på många år, blir brutalt mördad. Maja blir uppringd av polisen men hon är lika frågande inför mordet som polisen och kan inte bidra med någon hjälp innan hon far vidare till Oxford för att påbörja sina universtitetsstudier i kreativ teckning. Maja får snabbt ett par goda vänner, och finner sig i stort tillrätta, men hon känner sig osäker på sin egen talang och framförallt känner hon sig osäker inför den buttre och begåvade Jack. Och så är det någonting som händer på kvällarna när hon ska sova, någon som viskar i väggarna, som gör henne alldeles kall av fasa och som på något sätt har en koppling till hennes mamma.

Det dröjde inte många minuter förrän jag var fast i Döden på en blek häst. Amanda Hellbergs språk och känsla för detaljer är en sällsam njutning, som i följande mening: "Jag lämnar Brighton baklänges, i ett tåg som är sensommarkvalmigt och septemberrått på samma gång. Min vagn luktar trycksvärta och kaffeandedräkt och jag har inte många medresenärer." Och att boken dessutom mestadels utspelar sig i Oxford är ju en total bonus för anglofila akaporrsälskare!

Som skräckroman betraktat är den inte helt oäven. Hellberg blandar smygande sinnesstämning och splatter, inte så att jag blir riktigt rädd någon gång, men det är så att säga "lagom" spännande. Framförallt så hanterar Hellberg de övernaturliga inslagen så bra att det inte känns som om man hamnat rakt in i ett pinsamt avsnitt av Det Okända. Det är viktigt att tycka om sina hjältinnor och det känns som om Hellberg värnar moderligt om sin introverta Maja. Döden på en blek häst var en riktigt bra början och jag hade knappt lagt ner den förrän jag började på nästa del, Tistelblomman.

A-Lo, 2013
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: