The Book Pond
1083 recensioner
4543925 besök
Huset du älskade
pixel
Tatiana de Rosnay
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel The House Man
Bokförlag: pixel Sekwa
Utgiven: pixel 2011
ISBN: pixel 978-91-86480-22-6
Paris i slutet på 1800-talet, det stora stadsmoderningsprogrammet är inlett under Baron Haussmanns order, där hela kvarter rivs för att göra plats för de breda avenyerna. En dag har turen kommit till Rue Childebert, där änkan Rose Bazelet lever ett fridsamt liv. Tanken på att hennes älskade hus ska jämnas med marken väcker hennes vrede och hon beslutar sig för att bekämpa rivningsbeslutet, om det så kostar henne livet. Varje dag skriver hon ett brev till sin döde make och berättar om hur närmiljön förändras och rivningsarbetet rycker allt närmre. Och till sist berättar hon också om den stora hemlighet hon gått och burit på i trettio år.

Det här är en eftersläntrare från Sekwas monter på Bokmässan 2011 som jag inte kommit mig för att läsa. Sedan dess har jag läst en del recensioner som inte varit så positiva, så jag hade inte alltför höga förhoppningar när jag började. Men jag tyckte om Huset du älskade.

Först och främst älskar jag omslaget; jag kan omöjligt ogilla en bok som har en sådan vacker framsida!

Innehållet är också vackert, på ett stillsamt, gripande vis. Om hur Rose vandrar mellan sitt hem, väninnan Alexandrines blomsterhandel och bokhandeln på hörnet, hur hon kämpar mot prefekten och sitt eget förflutna och rörande om hur hon förlorar sin make och lilla son, men tar sig ur den värsta sorgen med hjälp av ett nyupptäckt intresse för böcker (pluspoäng för detta förstås :).

Till detta en liten pust av parisiskt vardagsliv och flärd med eleganta klänningar och promenader i Jardin du Luxembourg. Det är en kluven känsla jag får som läsare, för samtidigt som jag förstår hur svårt det måste varit för alla dessa människor som evakuerades, så efterträddes ju denna era av det Paris som vi idag upplever som så tjusigt. Det är också denna brytningstid som Tatiana de Rosnay var intresserad av att skildra när hon skrev boken.

Huset du älskade är ingen action direkt, men ett läsvärt tidsdokument för frankofiler och andra.

A-Lo, 2012
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: